Auto verzekeren

U wilt dat uw auto verzekerd is in geval van schade? Door een autoverzekering te nemen dekt u deze risico’s. De autoverzekering bestaat uit drie soorten verzekeringen; WA, beperkt casco en allrisk (volledig casco). De hoofdverzekering die wettig verplicht is gesteld is de WA verzekering. Met deze verzekering bent u verzekerd als u zelf schade veroorzaakt bij een ander. U kunt naast de hoofdverzekering kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een rechtsbijstandverzekering en een verzekering voor inzittenden.

 

Kiezen van een autoverzekering

Als u een auto koopt dan moet u minimaal een WA verzekering nemen. Dit is wettelijk verplicht gesteld en moet geregeld zijn vanaf het moment dat het kenteken op uw naam staat. U moet voor u zelf afvragen of nodig is om de auto extra te verzekeren dan wettelijke aansprakelijkheid. Voor auto’s jonger dan drie jaar is het verstandig om een allrisk verzekering te nemen. Voor oudere auto’s is het beter om de verzekering over te zetten naar beperkt casco of alleen een WA verzekering. Er is ook een tussenweg, de beperkt casco verzekering.

 

WA verzekering

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen aansprakelijkheid. Wanneer u met uw auto in een ongeluk komt waarbij een schade bij een andere veroorzaakt dan dekt deze verzekering u. De WA verzekering is in Nederland verplicht wanneer u in een auto gaat rijden. Een eventuele aanhanger is hierbij ook verzekerd. De verzekeraar vergoed bij schade aan uw eigen auto bij een ongeluk geen schade. De WA verzekering word meestal afgesloten bij auto die ouders zijn dan 10 jaar, dit wordt dan meestal ook aangeraden.

 

Beperkt casco verzekering

Een beperkt casco verzekering is een aanvulling op de WA verzekering en dekt meer. Bij een beperkt casco verzekering bent een gedekt voor schade die wordt veroorzaakt bij een andere maar ook schade die u bij u zelf veroorzaakt zoals brand, storm, diefstal en natuurschade. Daarnaast bieden veel verzekeraars bij een beperkt casco verzekering ook een vergoeding aan voor schade aan uw ruiten. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar.

 

Allrisk verzekering

Bij een allrisk bent u het meest uitgebreid verzekerd. Allrisk wordt ook wel volledig casco genoemd. Hierbij heb je de verplichte WA verzekering waarbij de schade bij een andere partij wordt vergoed maar ook volledige dekking over uw eigen schade, ook als je zelf de veroorzaker bent. Wanneer u het slachtoffer bent van vandalisme of u raakt te water met uw auto zal de verzekeraar de schade vergoeden. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor nieuw auto’s tot 5 jaar. Wanneer u schade rijdt met een nieuwe auto kan dit al snel een duur verhaal worden en zal het uiteindelijk goedkoper uitkomen wanneer u allrisk bent verzekerd.

 

Verzekeraars vergelijken

U kunt het internet goed gebruiken om verzekeraars te vergelijken en de juiste verzekering voor u zelf te kiezen. Wanneer u heeft gekozen voor een WA verzekering, een WA verzekering met beperkt casco of een allrisk verzekering kunt u opzoek gaan naar de goedkoopste. Let wel op wat de verzekeraar precies vergoed want dit kan per verzekeraar verschillen. Op het internet kunt u veel vergelijkingssites vinden en sites van verzekeraars hierdoor is het makkelijk om te vergelijken. De hoogte van de premie die u betaald is afhankelijk van een aantal factoren.

Welke auto rijdt u

Een duurdere auto zorgt ervoor dat de kosten bij schade meestal hoger uitvallen en dat vervanging van de auto ook duurder is, daarom zal je hierbij een hogere premie moeten betalen dan bij een goedkopere auto.

Hoe oud bent u

Het is zo dat jongere rijders meer schade rijden dan oudere mensen. Hier houdt de verzekeraar rekening mee bij de premie, zo zal een jonger persoon meer premie moeten betalen dan een oud iemand.

Hoe lang heeft u uw rijbewijs

Hoe langer u uw rijbewijs heeft hoe minder schade u rijdt. Ook hier houdt de verzekeraar rekening mee bij het berekenen van de premie. Wanneer u lang uw rijbewijs heeft zal de premie lager uitvallen.

Hoeveel schadevrije jaren heeft u opgebouwd

Zoals de naam als suggereert kunt u schadevrije jaren opbouwen door geen schade te rijden en die te declareren bij de verzekering. Naarmate je steeds meer schade vrije jaren opbouwt zal de premie dalen. Soms is het zelfs voordeliger om geen schade te declareren bij de verzekeraar omdat het dan ten koste gaat van uw schadevrije jaren en u meer premie moet gaan betalen.

Hoeveel kilometers u per jaar rijdt

Hoe meer u rijdt, hoe meer u kans loopt op schade. Hier houdt de verzekeraar rekening mee bij het berekenen van de premie.

Hoogte van de eigen risico

Wanneer u besluit een hoog eigen risico te nemen zal je zelf een bijdrage tot een bepaald bedrag moeten doen elk jaar wat ervoor zorgt dat de verzekeraar minder hoeft uit te keren, dit wordt meegenomen in het bereken van de premie.

Post Comment