Kan ik een leasecontract tussentijds te beëindigen

Kan ik een leasecontract tussentijds te beëindigen

Kan ik een leasecontract tussentijds te beëindigen

Op veel sites lees je over de verschillen tussen lease en short lease. Als voordeel van short lease wordt flexibiliteit genoemd en het feit dat je geen risico loopt op een torenhoge afkoopsom als je van het contract af wilt.

Afkoopsom

Die torenhoge afkoopsom is er om je te ontmoedigen je contract tussentijds op te zeggen. Net als met alles willen mensen shoppen naar nieuwere en goedkopere producten. Dus ook met auto’s. Als jij als leasenemer ergens een mooier model ziet of een voordeliger contract, dan wil je natuurlijk overstappen. Als je tussentijds opzegt, dan zit de leasemaatschappij met een auto die nu ouder is en niet geleasd worden. Daarom hebben zij besloten dat leasecontracten niet zomaar kunnen worden opgezegd.

Opzeggen niet onmogelijk

Als je dan toch je leasecontract moet opzeggen, omdat je je baan verliest of het niet meer kunt betalen, dan is dit niet onmogelijk. De hoogte van de afkoopsom ligt aan twee elementen; de marktwaarde van de auto en de resterende contractduur. Daarbij tellen ze dan ook nog de kosten voor winstderving, omdat jij het contract niet afmaakt en ze dus niet de komende maanden of jaren per maand het leasebedrag ontvangen. Als je je contract pas geleden hebt afgesloten, dan is de afkoopsom vele malen hoger dan als je contract bijna afgelopen is.

Alternatieven

Als de afkoopsom voor jou geen optie is, dan kun je proberen je leasecontract door te verkopen. De koper neemt het contract dan over voor de resterende looptijd. Dit is voor een koper gunstig. Een lang contract is goedkoper dan een kort contract. De koper van jouw contract koopt dus een kort contract voor de maandprijs van een langer contract.

Kun je geen koper vinden of heb je daar geen tijd voor? Dan kun je op internet zoeken naar leasemaatschappijen die leasecontracten afkopen. Ze doen dit alleen als zij een koper hebben die het contract van hun willen overnemen. Als deze koper er nog niet is, dan duurt het nog even voor je van je contract af bent. Je kunt deze partij zien als een bemiddelaar tussen jou en een koper. Hiervoor vragen zij wel bemiddelingskosten.

Keuze

Het is dus aan jou of je het de moeite waard vindt om het contract te beëindigen of uit te zitten. Als het je lukt kan het je veel geld schelen.

 

 

Share this post